webarchivering

Gemeente Coevorden kiest voor dip Webarchief

Met de keuze voor dip Webarchief maakt Coevorden een grote stap voorwaarts in het toepassen van de Richtlijn Archivering Overheidswebsites en het voldoen aan de Archiefwet.


Gemeente Coevorden heeft een Quickscan uitgevoerd waarbij de websites van de gemeente tegen het licht werden gehouden. Uit de Quickscan kwamen zes websites naar voren die nog niet gearchiveerd werden maar die volgens de richtlijn wel gearchiveerd moeten worden. Zeven andere websites die al wel gearchiveerd werden, worden gemigreerd naar dip Webarchief waardoor alle archieven op één plek beschikbaar zijn voor zowel burgers als de gemeente zelf.

Mark Jones, Webspecialist bij gemeente Coevorden: “Ik ben fan van hulpmiddelen die mij helpen om efficiënter te werken. Dip is voor ons dé plek waar alle belangrijke informatie samenkomt. Denk aan veiligheid, toegankelijkheid, privacy en archivering. Met dip Webarchief kunnen we de archivering van de websites van Coevorden in één keer goed regelen. Hoe efficiënt wil je het hebben?” 

Wettelijke verplichting
De Archiefwet verplicht overheidsorganisaties om websites te archiveren, zodat historische data toegankelijk blijft voor diverse doeleinden​​. De Richtlijn Archivering Overheidswebsites, ontwikkeld door het Nationaal Archief, biedt een norm voor hoe dit proces moet worden uitgevoerd. Deze richtlijn zorgt ervoor dat publieke websites nu en in de toekomst geraadpleegd kunnen worden, ongeacht veranderingen in de inhoud​​.

Waar de Rijksoverheid sinds 2021 vrijwel alle websites van de centrale overheid is gaan archiveren, gebeurt dit bij lokale overheden nog slechts mondjesmaat. Vaak wordt de primaire website gearchiveerd samen met nog een klein aantal andere websites. Echter, volgens de Selectielijst van VNG dient alle ‘online content ten behoeve van externe communicatie’ gearchiveerd te worden.

Waarom dip Webarchief?
Dip Webarchief biedt een robuuste en betrouwbare oplossing voor de archivering van webpagina's, waarmee Coevorden proactief en efficiënt aan de wettelijke eisen kan voldoen. Daarnaast onderscheidt dip Webarchief zich van andere oplossingen door de besluitvorming rondom webarchivering te integreren in het proces van webarchivering. 

Conclusie
De keuze van de gemeente Coevorden voor dip Webarchief is een belangrijke stap richting het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Door deze investering wordt de digitale geschiedenis van Coevorden veiliggesteld, en wordt bijgedragen aan de transparantie en toegankelijkheid van belangrijke informatie voor huidige en toekomstige generaties. 

Andere blogs

Neem contact met ons op

Wil je iets weten over DIP? Je kunt ons bereiken op 0850043670 of stuur een e-mail naar contact@digitalinsightsplatform.nl.