Dip helpt overheden bij het in kaart brengen van hun websites, het beoordelen van de websites op aspecten zoals privacy, veiligheid en toegankelijkheid. Onze klanten gebruiken deze waardevolle inzichten om beslissingen te nemen en vervolgens uit te voeren.
Eén van de automatische dip-controles stelt vast of een website die volgens de wet gearchiveerd moet worden ook daadwerkelijk gearchiveerd wordt en of dat archief werkt. Wij schatten in dat volgens de regels ongeveer 80% van het online landschap van overheidsorganisaties moet worden gearchiveerd. Echter, volgens onze gegevens in dip, wordt momenteel slechts tussen de 6% en 8% van deze websites daadwerkelijk gearchiveerd.
We durven daarom de conclusie aan dat nog geen 10% van de websites van overheidsorganisaties (buiten de Rijksoverheid) voldoet aan de archiefwet. Dat is jammer. Vooral ook omdat archiveren synoniem is met geordend opruimen. En aan opruimen ontbreekt het momenteel in de online landschappen van de overheid. Er komt veel bij en maar zelden wordt een website of app opgeruimd. Permanent verwijderen van een website lijkt vaak te risicovol. De website archiveren is dan een praktische manier om afscheid te nemen van websites. De content is blijft vindbaar en het is duidelijk dat hier een archiefkopie betreft.
De belangrijkste reden die onze gemeentelijke klanten noemen voor het nog niet archiveren van hun volledige online landschap: Het is omslachtig. Daarnaast worden diverse archiefoplossingen prijzig genoemd.
Prijzig… Daar maakt dip een einde aan! Met één druk op de knop ga je websites dagelijks archiveren conform de Archiefwet. Bekijk historische versies, zoek naar content in meerdere versies van alle websites tegelijk en vertrouw op veilige, duurzame opslag volgens ISO 28500 standaarden met dip Webarchief. Eenvoudig, efficiënt en betaalbaar.
Wil je meer weten over archiveren met dip?