Wat is jouw rol binnen provincie Utrecht?
Ik ben senior adviseur online en product owner bij de provincie Utrecht. Mijn hoofddoel is om het digitale landschap van de Provincie Utrecht verder te ontwikkelen. Primair ben ik verantwoordelijk voor onze 9 Drupal sites, de belangrijkste kanalen van de provincie.
Daarnaast adviseer ik de organisatie over andere websites, die in verschillende content management systemen zijn gemaakt en door diverse partijen worden gehost. Een belangrijke uitdaging is dat ons online landschap zo is gegroeid dat we dreigen het zicht op de kwaliteit van al die websites en applicaties te verliezen.
Dagelijks werk met dip
Dip helpt enorm! Het fungeert als een verbindend element tussen de functionaris gegevensbescherming, de security officer, management en het online team. Gezamenlijk krijgen we een goed beeld van waar we hosten, het beveiligingsniveau, onze certificaten, IPv6-compliance en onze digitale toegankelijkheid.
Door dip voeren we het gesprek
Op een gegeven moment zag ik dat er best wel wat sites bij Amazon gehost worden. Daar wilden mij mee aan de slag. Ik betrok onze Functionaris Gegevensbescherming om te vragen of dit binnen de privacywetgeving past. Amazon is namelijk een Amerikaans bedrijf en er gaat mogelijk data over een Amerikaanse server.
Het beste jongetje van de klas
Dip biedt ons continu kansen om de organisatie te verbeteren. Als overheid willen we uiteindelijk het beste jongetje van de klas zijn. Uiteraard maken we ook gebruik van andere producten om ons online landschap te monitoren en verbeteren. De security officer heeft bijvoorbeeld een tool waarbij rode lampen gaan branden wanneer er een kwetsbaarheid wordt gevonden. Dip doet dit niet, maar helpt wel om zaken in de basis op orde te krijgen en geen enkele site ontsnapt aan een audit die we ieder moment kunnen uitvoeren.
Hoe werkten jullie voordat jullie dip gebruikten?
Achteraf bekeken hebben we een tool als dip de afgelopen jaren gemist. Veel van wat dip registreert probeerden we bij te houden in Excel en daar raakten we regelmatig het overzicht kwijt. Aan die Excel-lijst werkten veel verschillende mensen en als iemand dan een aanpassing deed was dat niet altijd bekend, waardoor je ook niet wist waar je naar keek. En nu is het zo dat wanneer je in dip een aanpassing doet, het duidelijk is wie dat heeft gedaan en waarom. Als je iets wilt weten over een bepaalde website of onderwerp, dan open je dip en heb je een eenduidig antwoord.
Waarom zou je andere organisaties adviseren dip te gebruiken?
Als je werkzaam bent bij een organisatie met veel verschillende programma's, of dat nou de Rijksoverheid, een gemeente of een provincie is, waar geen centraal toezicht is op de gehele digitale communicatie, dan is dip een must. Tenzij je natuurlijk echte fan bent van Excel.